Miya uchun eng foydali va zararli mahsulotlar ma'lum qilindi
Inson uchun iste'mol qiladigan oziq-ovqati butun organizmi, shu jumladan miya faoliyatiga ta'sir ko‘rsatadi. Ba'zi mahsulotlarning iste'moli miya faoliyatini yaxshilashi, ba'zilari esa unga ziyon yetkazishi mumkin. Bu haqda “Medikforum” nashri yozdi.
Mutaxassislar bunday mahsulotlarni 3 toifaga ajratishgan: miya faoliyatini yaxshilash uchun ratsionga qo‘shish shart bo‘lgan, iste'moli foydadan xoli bo‘lmaydigan va iste'mol qilish kerak bo‘lmagan mahsulotlar.
1-guruhga, ya'ni iste'mol qilinishi shart bo‘lgan mahsulotlarga rezavorlar, yong‘oqlar, baliq va boshqa dengiz mahsulotlari, zaytun moyi va barra sabzavotlar, ayniqsa ko‘katlar tegishli hisoblanadi.
Bu mahsulotlarni imkoni boricha ko‘proq iste'mol qilish zarur, chunki ularda saqlanuvchi katta miqdordagi vitaminlar va mikroelementlar hisobiga miyaga ta'sir ijobiy bo‘ladi.
Shuningdek, ratsionga mevalar, yog‘i kam sut mahsulotlari, parranda go‘shti va boshoqli mahsulotlarni kiritishga e'tibor qaratish lozim. Ularni har kuni iste'mol qilish shart emas, biroq ular ham miya faoliyatiga ijobiy ta'sir ko‘rsatadi.
Mutaxassislar nafaqat miya, balki butun organizm uchun zararli mahsulotlar sirasiga qovurilgan taomlar, qizil go‘sht, yog‘li sut mahsulotlari, yarimtayyor mahsulotlar va tuzni kiritishgan.
Mavzuga oid
13:41 / 02.11.2024
Toshkent viloyatida bolalar uchun berilgan oziq-ovqatni bog‘chadan olib ketayotgan mudira ushlandi
17:13 / 01.11.2024
Prezident bozorlarda narxlarni barqarorlashtirish bo‘yicha tezkor choralar ko‘rishni buyurdi
15:42 / 25.10.2024
Olimlar miyaning 3D-atlasini yaratdi – u nima uchun kerak?
10:59 / 20.10.2024