Olimlar umrni uzaytiruvchi oziq-ovqat mahsulotlarini ma'lum qilishdi
Olimlar turli davlatlarning uzoq umr ko‘ruvchi insonlari ratsionini o‘rganib, ularning uzoq umr ko‘rishi va foydali mahsulotlar iste'mol qilishi o‘rtasidagi qonuniyatni aniqlashdi. Bu haqda “Argumenty i fakty” nashri xabar berdi.
Parhezshunos Mariyat Muxinaning so‘zlashicha, gap antioksidantlar – DNKni barbod qiluvchi va hujayralar o‘lishiga ko‘mak beruvchi erkin radikallarga qarshi kurashuvchi moddalarga ega oziq-ovqat mahsulotlari haqida bormoqda.
Tarkibida antioksidantlarning ko‘pligi bo‘yicha ko‘k choy yetakchilik qiladi. U siydik haydovchi vosita va moddalar almashinuvi katalizatori hisoblanadi. Muxinaning aytishicha, choyni har kuni ichish foydalidir. Keyingi o‘rinlarni xurmo va chakanda (oblepixa) egallamoqda. Xurmo tarkibida 23 ta aminokislota, jumladan triptofan moddasi bor bo‘lib, u ruhiyatni barqarorlashtirib, kayfiyatni yaxshilaydi. Chakandada katta miqdorda A vitamini bor bo‘lib, u keksayishni sekinlashtiradi va organizmning immun jarayonlarida ishtirok etadi.
Keyingi o‘rinlarni o‘simtalarga qarshi faolikka ega moddalar – antosianga ega chernika va likopin moddasi evaziga organizmni me'yoridan ko‘p ovqat yeyish va vazn to‘plashdan qutqaruvchi pomidor egallagan. Parhezshunos umrni uzaytiruvchi mahsulotlar qatoriga sut-qatiq mahsulotlarini ham kiritgan. Ular tarkibiga foydali aminokislotalar, vitaminlar va kalsiy kiradi.
Mavzuga oid
14:56 / 19.12.2024
O‘zbekiston oziq-ovqat mahsulotlari Pokiston bozoriga olib kiriladi
20:23 / 10.12.2024
Yog‘-moy mahsulotlari eksportiga ruxsat berilishi mumkin
11:31 / 18.11.2024
Xitoy O‘zbekistonda oziq-ovqat va asbob-uskunalar ishlab chiqarish masalasini ko‘rib chiqyapti
13:41 / 02.11.2024