Uzumning foydali xususiyatlari ma'lum qilindi
Shifokorlar uzumning foydali xususiyatlarini ma'lum qilishdi.
Uzum danaklarida A, Ye va K vitaminlari, tabiiy moylar saqlanadi. Bu moddalarning barchasi hujayralarning mustahkamlanishi va yoshartiruvchi effektga olib keladi. Shu sababli uzumni danaklari bilan yegan ma'qulroq, shunda u ko‘p foyda keltiradi.
Bundan tashqari, uzumda o‘simlik estrogenlari guruhiga kiruvchi modda – resveratol bor. U qondagi xolesterin va tomirdagi yallig‘lanish jarayonlari darajasini pasaytiradi. Uzumda muhim fenol birikmalar: qahva kislotasi, kversetin va miretsetin mavjud. Ba'zi tadqiqotlarga ko‘ra, bu moddalar organizmni saraton rivojlanishidan himoyalaydi.
Uzum, shuningdek, barcha tana a'zolariga yaxshi ta'sir qiladi. Undagi biriktiruvchi to‘qima ovqat hazm qilishda yordam beradi, minerallar esa asab tizimiga ijobiy ta'sirga ega. Shifokorlar uzumdan kuniga 150-250 gramm iste'mol qilishni tavsiya qilishadi. Shifokorlarning ta'kidlashicha, uzumning qoraroq turlarini iste'mol qilgan ma'qulroq, chunki ularda ko‘proq antioksidantlar saqlanadi.
Mavzuga oid
17:36 / 16.12.2024
Qishga saqlangan uzumlar
15:14 / 13.12.2024
Foydali meva, faqat me’yorida. Birdaniga ko‘p mandarin yesa nima bo‘ladi?
14:42 / 05.12.2024
Ifloslangan shahar havosi saraton keltirib chiqarishi aniqlandi
17:42 / 08.11.2024