Yaponiya kompaniyasi noyob ichimlik - kosmik sakeni tayyorlash niyatida
Yaponiyaning Asahi Shuzo kompaniyasi dunyodagi eng qimmat ichimlikka aylanadigan kosmik sakeni tayyorlaydi. Bu orqali olimlar orbitada fermentatsiya jarayoni qay tarzda kechishini o‘rganishni ham niyat qilgan.
Yaponiyaning Asahi Shuzo kompaniyasi noyob alkogol ichimlik — kosmik sakeni tayyorlash niyatida. Bu orqali olimlar orbitada fermentatsiya jarayonini o‘rganishni ham maqsad qilgan, deb xabar beradi CNN.
Mazkur ichimlikni tayyorlashda kerak bo‘ladigan mahsulotlar Xalqaro kosmik stansiyaga (XKS) yuboriladi, u yerda ichimlik mikrogravitatsiya sharoitida fermentatsiya jarayonidan o‘tadi. Loyiha Yaponiyaning aerokosmik tadqiqotlar agentligi bilan hamkorlikda amalga oshiriladi.
Asahi Shuzo XKSda allaqachon «Kibo» modulidan foydalanish uchun to‘lovni amalga oshirgan, olimlar u orqali mikrogravitatsiyaning o‘ziga xos sharoitini nazorat qila oladi. Aynan shu omil fermentatsiyaning dastlabki jarayonini tubdan o‘zgartirib yuborishi mumkin.
An’anaviy sakeni tayyorlash uchun odatda ikki oy vaqt ketadi va u bir nechta bosqichda amalga oshiriladi: guruchni bug‘lash, suv, xamirturush va maxsus kodzi zamburug‘ini qo‘shish.
Kompaniya vakillarining ta’kidlashicha, loyiha shunchaki marketing yo‘li bo‘libgina qolmay, yangi texnologiyalar va kosmosda fermentatsiya jarayoni qanday kechishini tushunishga qaratilgan harakatdir.
Loyiha amalga oshsa, jami 100 millilitrga teng yagona shisha idishdagi kosmik sake sotuvga chiqariladi. Uning narxi taxminan 100 million iyenani (653 ming dollar) tashkil etib, dunyodagi eng qimmat ichimlikka aylanadi.
Mavzuga oid
15:00
Yaponiya savdo tarmoqlarida O‘zbekiston mahsulotlari sotuvi yo‘lga qo‘yiladi
18:22 / 22.12.2024
Yaponiyada AESlar yaqiniga radioaktiv zarralardan himoya qiluvchi palatkalar joylashtiriladi
22:03 / 18.12.2024
Yaponiya kelgusi yilda mudofaa xarajatlarini rekord darajada oshiradi
19:53 / 18.12.2024